ECO Hotel Certification
Πιστοποίηση Ξενοδοχείων ECO Hotel από τη Swiss Approval
Η διαδικασία πιστοποίησης ECO Hotel βασίζεται στην αξιολόγηση της επίδοσης της μονάδας φιλοξενίας, σύμφωνα με τις τέσσερις (4) παρακάτω κατηγορίες κριτηρίων
Α. Επίδειξη αποτελεσματικών τρόπων βιώσιμης διαχείρισης
Η πρώτη ομάδα κριτηρίων περιλαμβάνει διάφορες επιμέρους διαστάσεις του συστήματος διαχείρισης οικοτουρισμού της επιχείρησης και, συγκεκριμένα, προβλέπει την εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου διαχείρισης βιωσιμότητας το οποίο να αποδεικνύεται κατάλληλο αναφορικά με τις τρέχουσες συνθήκες και την κλίμακα λειτουργίας της επιχείρησης και να εστιάζει σε επιμέρους ζητήματα περιβαλλοντικά, κοινωνικο-πολιτιστικά, ποιοτικά, καθώς επίσης θέματα υγείας και ασφάλειας.
Το πρότυπο απαιτεί, επίσης, τη συμμόρφωση με τους σχετικούς εθνικούς ή περιφερειακούς- τοπικούς κανονισμούς και σύμφωνα με τη νομοθεσία (διεθνή- κοινοτική) και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κατάρτιση των εργαζομένων και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους επισκέπτες στο πλαίσιο των οποίων καθίσταται βασικός συντελεστής η ενημέρωσηκαι ευαισθητοποίησή τους για τις φυσικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και χωροταξικές συνθήκες του προορισμού υποδοχής.
Β. Μεγιστοποίηση κοινωνικών και οικονομικών ωφελειών για την τοπική κοινωνία και ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων
Η ομάδα κριτηρίων Β σχετίζεται με την κεντρική αρχή του οικοτουρισμού, τη μεγιστοποίηση των κοινωνικών και οικονομικών ωφελειών για τις τοπικές κοινωνίες και την ελαχιστοποίηση των σχετικών αρνητικών επιπτώσεων. Σύμφωνα με το πρότυπο, θα πρέπει να αποδεικνύεται πως η τοπική κοινότητα επωφελείται από τις ενέργειες οικοτουρισμού της επιχείρησης και από την προσέλυση των τουριστών στην περιοχή η οποία θα πρέπει να έχει άμεση θετική επίπτωση: στην απασχόληση των κατοίκων της περιοχής, ιδίως των νέων· στη στήριξη πρωτοβουλιών για την κοινωνική ανάπτυξη· στη δημιουργία υποδομών που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής· και στη δημιουργία ευκαιριών για τους τοπικούς επιχειρηματίες να πωλούν προϊόντα που προέρχονται από τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής τους.
Γ. Μεγιστοποίηση των ωφελειών για την πολιτιστική κληρονομιά και ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων
Η ομάδα κριτηρίων Γ αναφέρεται στην πολιτιστική κληρονομιά του τουριστικού προορισμού, στον τρόπο μεγιστοποίησης των θετικών επιπτώσεων του οικοτουρισμού σε αυτή και στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων. Η πολιτιστική κληρονομιά διακρίνεται σε υλική και άυλη κληρονομιά και περιλαμβάνει: την αρχιτεκτονική της περιοχής, τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και τα παραδοσιακά χειροποίητα προϊόντα, τρόφιμα, τραγούδια, τη μουσική ή τα τοπικά έθιμα. Μεταξύ των κριτηρίων της ομάδας αυτής, αναφερεται η επίδειξη σεβασμού έναντι των τοπικών πολιτισμικών ηθών και εθίμων, η προστασία των πολιτιστικών χώρων και η ενσωμάτωση τοπικών παραδοσιακών χαρακτηριστικών στις εγκαταστάσεις και τις δραστηριότητες της επιχείρησης και η διατήρηση και προβολή της τοπικής κουλτούρας.
Δ. Μεγιστοποίηση ωφελειών για το περιβάλλον και ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων
Εξ’ ορισμού, ο οικοτουρισμός λειτουργεί σε περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αναφορικά με το φυσικό περιβάλλον και ως εκ τούτου η διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς κρίνεται ως απαραίτητο στοιχείο της πολιτικής βιωσιμότητας. Η ομάδα κριτηρίων Δ εστιάζει στη μεγιστοποίηση των ωφελειών και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων των τουριστικών δραστηριοτήτων, στο περιβάλλον. Περιλαμβάνει την υπεύθυνη χρήση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων με την εφαρμογή μιας πολιτικής που να ευνοεί: την αγορά των φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων· την αύξηση της αποδοτικότητας της κατανάλωσης ενέργειας και νερού και την ορθή διαχείριση των αποβλήτων· καθώς, και τον έλεγχο της αλληλεπίδρασης μεταξύ των επισκεπτών και της ζωής στη φύση (χλωρίδα και πανίδα της περιοχής).
ECO Hotel Certification
ECO Hotel Certification by Swiss Approval
The ECO Hotel certification process is based on the evaluation of the performance of the hospitality unit, according to the four (4) following categories of criteria
Α. Demonstration of effective sustainable management practices
The first group of criteria includes various individual dimensions of the ecotourism management system of the business and, in particular, provides for the implementation of a long-term sustainability management plan which is demonstrated to be appropriate with regard to the current conditions and scale of operation of the business and which focuses on individual environmental, socio-cultural, quality, as well as health and safety issues.
The standard also requires compliance with the relevant national or regional/local regulations and legislation (international and Community) and places particular emphasis on the training of employees and the quality of the services provided to visitors, in the context of which information and awareness of the natural, cultural, social and spatial conditions of the host destination becomes a key factor.
Β. Maximising social and economic benefits for the local community and minimising negative impacts
Criteria group B relates to the central principle of ecotourism, the maximisation of social and economic benefits for local communities and the minimisation of related negative impacts. According to the standard, it should be demonstrated that the local community benefits from the ecotourism activities of the enterprise and from the attraction of tourists to the area which should have a direct positive impact on: the employment of local residents, particularly young people; supporting social development initiatives; creating infrastructure that improves the quality of life of local residents; and creating opportunities for local entrepreneurs to sell products derived from nature, history and the
C. Maximising the benefits for cultural heritage and minimising the negative impacts
Criteria group C refers to the cultural heritage of the tourist destination, how to maximise the positive impacts of ecotourism on it and minimise the negative impacts. Cultural heritage is divided into tangible and intangible heritage and includes: the architecture of the area, archaeological sites, but also traditional handicraft products, food, songs, music or local customs. Among the criteria of this group, it is mentioned the demonstration of respect for local cultural customs and traditions, the protection of cultural sites and the incorporation of local traditional features into the facilities and activities of the enterprise, and the preservation and promotion of local culture.
D. Maximising environmental benefits and minimising negative impacts
By definition, ecotourism operates in areas with specific characteristics in terms of the natural environment and therefore the conservation of the natural heritage is considered to be an essential element of the sustainability policy. Criteria group D focuses on maximising the benefits and minimising the negative impacts of tourism activities on the environment. It includes the responsible use and exploitation of natural resources by implementing a policy that favours: the purchase of environmentally friendly products; increasing the efficiency of energy and water consumption and the proper management of waste; and controlling the interaction between visitors and natural life (local flora and fauna).