SWISS APPROVAL

CE Προϊόντων Δομικών Κατασκευών (Κανονισμός 305/2011/EE)​

Τι είναι ο Κανονισμός 305/2011/ΕΕ;

Ο Κανονισμός (ΕΕ) 305/2011 (CPR - Construction Products Regulation) τέθηκε σε ισχύ με στόχο την εναρμόνιση των προδιαγραφών για τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στις δομικές κατασκευές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω αυτού του κανονισμού, καθιερώνεται η σήμανση CE για τα προϊόντα που προορίζονται για μόνιμη ενσωμάτωση σε κατασκευαστικά έργα, διασφαλίζοντας ότι πληρούν τις απαραίτητες απαιτήσεις υγείας, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ποιους αφορά η Πιστοποίηση CE για Δομικά Υλικά;​;​

Η πιστοποίηση CE για δομικά υλικά αφορά μια ευρεία κατηγορία επαγγελματιών και φορέων που εμπλέκονται στη βιομηχανία των κατασκευών. Πιο συγκεκριμένα:

1. Κατασκευαστές Προϊόντων Δομικών Υλικών

Οι κατασκευαστές είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για την πιστοποίηση των προϊόντων τους με τη σήμανση CE. Οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα τους πληρούν τα απαιτούμενα πρότυπα που καθορίζει ο Κανονισμός (ΕΕ) 305/2011. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποβάλλουν τα προϊόντα τους σε δοκιμές και να τηρούν τη διαδικασία αξιολόγησης και επιβεβαίωσης της συμμόρφωσης πριν τα διαθέσουν στην αγορά.

2. Εισαγωγείς και Διανομείς Δομικών Υλικών

Οι εισαγωγείς και διανομείς που φέρνουν προϊόντα δομικών υλικών από χώρες εκτός ΕΕ έχουν επίσης υποχρέωση να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα αυτά φέρουν τη σήμανση CE και πληρούν τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις. Πρέπει να ελέγχουν αν τα προϊόντα είναι σύμμορφα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα πριν τα διανείμουν ή τα εμπορεύονται.

3. Κατασκευαστικές Εταιρείες και Μηχανικοί

Οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι μηχανικοί που χρησιμοποιούν τα δομικά υλικά στα έργα τους πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα υλικά αυτά έχουν σήμανση CE, καθώς αυτό εγγυάται ότι πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις για την ασφάλεια, ανθεκτικότητα, πυραντοχή κ.λπ. Εάν χρησιμοποιήσουν μη πιστοποιημένα προϊόντα, μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικά ζητήματα ή προβλήματα ασφαλείας στις κατασκευές.

4. Αρχιτέκτονες και Σχεδιαστές

Οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές είναι υπεύθυνοι για τον καθορισμό των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στις κατασκευές. Πρέπει να επιλέγουν προϊόντα με σήμανση CE, διασφαλίζοντας ότι τα υλικά είναι συμβατά με τις εθνικές και ευρωπαϊκές απαιτήσεις ασφαλείας και ποιότητας.

5. Αρμόδιες Αρχές και Ελεγκτές Ποιότητας

Οι κρατικές ή ευρωπαϊκές αρχές που επιβλέπουν τη συμμόρφωση των προϊόντων δομικών κατασκευών έχουν ρόλο να παρακολουθούν αν τα υλικά στην αγορά διαθέτουν τη σωστή σήμανση CE και αν συμμορφώνονται με τις κανονιστικές διατάξεις. Επιπλέον, οργανισμοί και ελεγκτές ποιότητας μπορεί να εμπλέκονται στον έλεγχο των προϊόντων για να επιβεβαιώνουν την τήρηση των προδιαγραφών.

6. Τελικοί Χρήστες και Καταναλωτές

Αν και οι τελικοί χρήστες ή ιδιοκτήτες κατασκευών μπορεί να μην εμπλέκονται άμεσα στην πιστοποίηση, είναι οι έμμεσοι αποδέκτες των πλεονεκτημάτων της σήμανσης CE, καθώς αυτή τους προσφέρει ασφάλεια και εμπιστοσύνη ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο έργο τους πληρούν τα πρότυπα ποιότητας και αντοχής.

Η εφαρμογή του Κανονισμού 305/2011 ωφελεί τόσο τους κατασκευαστές όσο και τους καταναλωτές, παρέχοντας:

 

Διαφάνεια στην αγορά μέσω κοινών τεχνικών προτύπων.

Ασφαλή και αξιόπιστα προϊόντα που συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

Ελευθερία κυκλοφορίας των προϊόντων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ χωρίς επιπρόσθετες διαδικασίες ή έγγραφα.

Η διαδικασία πιστοποίησης CE των δομικών υλικών περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για να διασφαλιστεί ότι ένα προϊόν πληροί τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 305/2011 (CPR - Construction Products Regulation). Ακολουθεί μια αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας:

1. Καθορισμός των Εναρμονισμένων Προτύπων

Ο κατασκευαστής πρέπει να εντοπίσει τα εναρμονισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα (hEN) που ισχύουν για το προϊόν του. Αυτά τα πρότυπα περιγράφουν τις απαιτήσεις απόδοσης και ποιότητας για το συγκεκριμένο δομικό υλικό. Αν δεν υπάρχουν εναρμονισμένα πρότυπα, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια Ευρωπαϊκή Τεχνική Αξιολόγηση (ETA).

2. Αξιολόγηση της Απόδοσης του Προϊόντος

Ο κατασκευαστής πρέπει να αξιολογήσει την απόδοση του προϊόντος σύμφωνα με τα καθορισμένα πρότυπα ή τις τεχνικές προδιαγραφές. Αυτό περιλαμβάνει:

Δοκιμές απόδοσης: Πραγματοποιούνται δοκιμές για να αποδειχθεί η συμμόρφωση του προϊόντος με τις απαιτήσεις. Οι δοκιμές μπορεί να αφορούν χαρακτηριστικά όπως μηχανική αντοχή, πυραντοχή, ενεργειακή απόδοση, ηχομόνωση, ανθεκτικότητα σε καιρικές συνθήκες κ.λπ.

Εργαστηριακές μετρήσεις: Οι μετρήσεις αυτές πρέπει να πραγματοποιηθούν σε πιστοποιημένα εργαστήρια σύμφωνα με τις απαιτήσεις των εναρμονισμένων προτύπων.

3. Σύστημα Αξιολόγησης και Επαλήθευσης Σταθερότητας Απόδοσης (AVCP)

Ανάλογα με το προϊόν και τη χρήση του, ισχύει ένα από τα πέντε διαφορετικά συστήματα αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας απόδοσης (AVCP) που καθορίζουν τη συμμετοχή του κατασκευαστή και του κοινοποιημένου οργανισμού στον έλεγχο του προϊόντος. Αυτά τα συστήματα είναι:

Σύστημα 1+: Περιλαμβάνει πλήρη επιτήρηση του συστήματος ελέγχου παραγωγής από κοινοποιημένο οργανισμό και συνεχείς ελέγχους του προϊόντος.

Σύστημα 1: Παρόμοιο με το σύστημα 1+, αλλά χωρίς δοκιμές ανάληψης ευθύνης του οργανισμού για τα τελικά προϊόντα.

Σύστημα 2+: Ο κατασκευαστής διεξάγει τον έλεγχο της παραγωγής και ο κοινοποιημένος οργανισμός διενεργεί ετήσια επιτήρηση του συστήματος ελέγχου παραγωγής.

Σύστημα 3: Ο κατασκευαστής είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της παραγωγής και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος ελέγχονται από έναν κοινοποιημένο οργανισμό μέσω δοκιμών τύπου.

Σύστημα 4: Ο κατασκευαστής είναι υπεύθυνος για όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης της απόδοσης χωρίς την ανάγκη εξωτερικής παρέμβασης.

4. Έκδοση Δήλωσης Επιδόσεων (DoP)

Αφού ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες δοκιμές και η διαδικασία αξιολόγησης, ο κατασκευαστής εκδίδει τη Δήλωση Επιδόσεων (DoP - Declaration of Performance). Η DoP περιέχει τις βασικές επιδόσεις του προϊόντος, καθώς και τα χαρακτηριστικά που καθορίζονται από τα πρότυπα, επιτρέποντας στους καταναλωτές να κατανοήσουν την ποιότητα και την ασφάλεια του προϊόντος.

5. Σήμανση CE

Μετά την έκδοση της DoP, ο κατασκευαστής μπορεί να τοποθετήσει τη σήμανση CE στο προϊόν. Η σήμανση CE αποτελεί απόδειξη ότι το προϊόν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των εναρμονισμένων προτύπων ή της Ευρωπαϊκής Τεχνικής Αξιολόγησης (ETA) και μπορεί να διακινηθεί ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

6. Τεκμηρίωση και Συντήρηση της Πιστοποίησης

Ο κατασκευαστής πρέπει να διατηρεί και να ενημερώνει συνεχώς την τεκμηρίωση που σχετίζεται με τη σήμανση CE και τη συμμόρφωση του προϊόντος. Αυτό περιλαμβάνει αρχεία των δοκιμών, της διαδικασίας παραγωγής, καθώς και οποιαδήποτε αναθεώρηση της DoP ή του συστήματος ελέγχου της παραγωγής.

Διαδικασία Πιστοποίησης

Δείτε εδώ τη διαδικασία πιστοποίησης με τη Swiss Approval

TOP