Υγεία & Ασφάλεια Καταναλωτών Τροφίμων
AFQ – FoodOxys - Πιστοποίηση Αγροδιατροφικών Προϊόντων
[Food Bioactivity and Antioxidant Action]
Το καινοτόμο «μέλλον» στις πιστοποιήσεις τροφίμων. Με στόχο την Πρόληψη, για την Υγεία και την Ευεξία των καταναλωτών.
Τα επόμενα 50 χρόνια, στο εξελιγμένο περιβάλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης, η επιλογή των τροφίμων στο ράφι απο τους καταναλωτές, θα έχει έναν και μόνο παρονομαστή: Τον βαθμό Θετικής επίπτωσης απο την κατανάλωση και χρήση του προιόντος, στην λειτουργία του οργανισμού του. Δηλαδή την θετική αξιολόγηση του προιόντος, στην κλίμακα AFQ, που εκτείνεται σε 13 επίπεδα, απο το 08 έως το 20, το οποίο θεωρείται εκείνο της μέγιστης «αντιοξειδωτικής δράσης».
Με απλούς όρους, θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το AFQ, ως ένα σχέδιο ταξινόμησης της «αντιοξειδωτικής δράσης» των τροφίμων, προσδιορισμού ενός δείκτη βιοδραστικότητας των προϊόντων που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση, όπως κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, πρωτογενή γεωργικά προϊόντα, προϊόντα δευτερογενούς επεξεργασίας, είτε ακόμα και καλλυντικά, κ.λπ.
Είναι γνωστό ότι τα «αντιοξειδωτικά» που περιέχονται στο τρόφιμο μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες παράγονται ως υποπροϊόντα στον ανθρώπινο μεταβολισμό. Επομένως, η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό δείκτη «αντιοξειδωτικής δράσης», εξ ορισμού, έχει προστατευτική δράση έναντι ποικίλων παθολογικών καταστάσεων.
Με μια άκρως καινοτόμα και επαναστατική προσέγγιση , σε Διεθνές επίπεδο, για πρώτη φορά στη σύγχρονη διατροφική ιστορία, έγινε προσπάθεια ταξινόμησης των αγροδιατροφικών προϊόντων γενικά σύμφωνα με το επίπεδο των αντιοξειδωτικών ουσιών και της βιοδραστικότητας τους.
Η εταιρεία «Spin Off» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την επωνυμία Foodoxys , κατανοώντας τη μεγάλη ανάγκη για διαφοροποίηση της ελληνικής αγροδιατροφικής παραγωγής, δημιούργησε τη Νέα Διεθνή Ετικέτα Ποιότητας , την πρώτη ετικέτα που έχει δημιουργηθεί σε διεθνές επίπεδο, ξεκινώντας από την Ελλάδα. σχετικά με τα αγροδιατροφικά προϊόντα γενικά, το λεγόμενο AFQ: Activity Foodoxys Quality.
Το σημαντικό πρόβλημα της αγοράς τροφίμων είναι η εγγενής και λογική αδυναμία των καταναλωτών να γνωρίζουν με αντικειμενικό τρόπο –και όχι βάσει διαφημιστικών προγραμμάτων– ποια τρόφιμα έχουν τον υψηλότερο δείκτη «αντιοξειδωτικής δράσης» και «βιοδραστικότητας» ή σε κάθε περίπτωση ένα αποδεκτό επίπεδο «αντιοξειδωτικής δράσης», που καθιστά το φαγητό ελκυστικό για κατανάλωση, αλλά κυρίως ασφαλές από προληπτική άποψη.
Για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο, το Εργαστήριο Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επιχείρησαν με συστηματικό , καινοτόμο και δομημένο τρόπο να ταξινομήσουν τα τρόφιμα σύμφωνα με τον δείκτη «αντιοξειδωτικής δράσης» και «βιοδραστικότητας», κώδικα. -με το όνομα «AFQ».
Πιο συγκεκριμένα, τα προϊόντα που ταξινομούνται στην κλίμακα AFQ υποβάλλονται σε αυστηρά και λεπτομερή πρωτόκολλα εργαστηριακών δοκιμών προκειμένου να αξιολογηθεί η ικανότητά τους να εξουδετερώνουν μια σειρά από συνθετικές και φυσικές ελεύθερες ρίζες.
Επιπλέον, δοκιμάζεται η ικανότητα πρόληψης της βλάβης του DNA που προκαλείται από τη δράση ελεύθερων ριζών, που μπορεί να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις, και η ικανότητα του υπό εξέταση προϊόντος διατροφής να προστατεύει σημαντικά ενδογενή «βιομόρια» από οξειδωτική βλάβη. Η νέα ετικέτα AFQ εισάγει έναν καινοτόμο, διεθνώς πρωτοποριακό τρόπο αξιολόγησης αγροδιατροφικών προϊόντων που αποδεικνύει πρακτικά την ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης του υπό αξιολόγηση προϊόντος διατροφής στη μεταβολική υγεία των ανθρώπινων κυττάρων.
Το αντιοξειδωτικό προφίλ του προϊόντος επηρεάζει όχι μόνο τη διάρκεια ζωής του αλλά και τη γευστική του σταθερότητα και την προστασία των πρώτων υλών από την οξείδωση, γεγονός που ενδεχομένως θα μείωνε την ποιότητα και τα οφέλη του. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο προϊόν είναι επομένως και οι πιο σημαντικοί ενδογενείς «φύλακες» της γεύσης του και οι «εγγυητές» των ευεργετικών του επιδράσεων στην ανθρώπινη υγεία.
Σε ό,τι αφορά την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή, οι αγρότες και γενικότερα η βιομηχανία μεταποίησης γεωργικών προϊόντων διατροφής καλούνται στις μέρες μας να προσαρμόσουν τις εκμεταλλεύσεις τους σε σύγχρονες επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και ασφάλειας προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. Οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, η απελευθέρωση των αγορών και οι νέες διεθνείς συμφωνίες για την παραγωγή και την εμπορία γεωργικών προϊόντων επιβάλλουν νέους περιορισμούς στον αγροδιατροφικό τομέα.
Ως εκ τούτου, τα προϊόντα θα πρέπει να πιστοποιούνται με σαφήνεια ώστε να διασφαλίζεται ότι ακολουθούνται καλές γεωργικές πρακτικές όσον αφορά την καλλιέργεια, την φυτοπροστασία, τη συγκομιδή και την εμπορία γεωργικών προϊόντων, αφενός, και τις καλές διαδικασίες παραγωγής και διανομής στον δευτερογενή τομέα, αφετέρου.
Η ανάγκη αντικειμενοποίησης των ελέγχων στους Παραγωγούς και Διανομείς των προϊόντων που θα ενταχθούν στο σύστημα πιστοποίησης AFQ, οδήγησε στη συνεργασία της FOODOXYS με τον Ανεξάρτητο Οργανισμό Πιστοποίησης Swiss Approval International , ο οποίος είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος Φορέας Επιθεώρησης και Πιστοποίησης, με παρουσία σε 19 χώρες σε 3 ηπείρους. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων διεθνούς πιστοποίησης τροφίμων, η Swiss Approval International έχει πλέον συμπεριλάβει το σήμα πιστοποίησης AFQ International , που ανήκει στην εταιρεία «Spin Off» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Foodoxys, στις εξειδικευμένες υπηρεσίες της.
Οι προκλήσεις ενός νέου συστήματος αξιολόγησης και ταξινόμησης τροφίμων, βασισμένο αποκλειστικά στις θετικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι πλέον μια παγκόσμια αναγκαιότητα που αναπόφευκτα θα οδηγήσει τα επόμενα χρόνια σε σημαντικές και καινοτόμες ανακατατάξεις στην παγκόσμια τροφική αλυσίδα.
Τα Οφέλη του σχήματος πιστοποίησης AFQ
Το AFQ είναι αποτέλεσμα συνεχούς ερευνητικής προσπάθειας των τελευταίων δεκαετιών, με τη συμμετοχή σημαντικών ανθρώπων, κυρίως επιστημόνων, αλλά και συμβούλων, ειδικών στρατηγικής και ανάλυσης αγοράς και άλλων συντελεστών. Η υιοθέτηση του σχήματος πιστοποίησης AFQ:
- Ενισχύει το Εξαγωγικό προφίλ της εταιρείας
- Αναδεικνύει την Βιοδραστικότητα & Αντιοξειδωτικότητα του προιόντος
- Διαφοροποιεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προιόντος στο ράφι,
- Αποτελεί παγκόσμια Καινοτομία στην Αξιολόγηση της Ποιότητας
- Οδηγεί σε Ευρωπαϊκά κατοχυρωμένο σήμα πιστοποίησης.
Θεωρείται απολύτως βέβαιο, γιατί είναι ιστορικά απαραίτητο, ότι το παγκόσμιο κίνημα καταναλωτών θα υιοθετήσει στο εγγύς μέλλον μεθοδολογίες για την αξιολόγηση των αγροδιατροφικών προϊόντων με βάση δείκτες «αντιοξειδωτικής δράσης» και «βιοδραστικότητας», καθιερώνοντας ένα απολύτως ΝΕΟ σύστημα. για την αξιολόγηση των προϊόντων διατροφής, άρα και την αποδοχή και διείσδυσή τους στις παγκόσμιες αγορές.
Σε αυτή τη Νέα Πραγματικότητα, θα περάσουμε από την καθιερωμένη και ευρέως γνωστή σήμερα «αξιολόγηση συστημάτων παραγωγής και διανομής» στην «αξιολόγηση των προϊόντων διατροφής» καθαυτή, αλλάζοντας τη μέχρι τώρα γνωστή δομή της αγοράς τροφίμων.
Το παιχνίδι της αποδοχής και της διανομής τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές έχει ήδη αλλάξει, και μια επαναστατική προσέγγιση στην μέχρι τότε γνωστή τάξη πραγμάτων των καταναλωτών είναι τώρα προ των πυλών.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ AFQ
- Ο ενδιαφερόμενος πελάτης/παραγωγός/μεταποιητής προσεγγίζει το Swiss Approval TB, ή το Εργαστήριο FoodOxys, και ζητά την αξιολόγηση των προϊόντων που επιλέχθηκαν να αξιολογηθούν σύμφωνα με τα κριτήρια AFQ.
- Λαμβάνει ένα ερωτηματολόγιο το οποίο συμπληρώνει κατάλληλα, έτσι ώστε να ταυτοποιείται πλήρως το προς αξιολόγηση προϊόν. Σε περίπτωση περισσότερων του ενός προϊόντων, συμπληρώνει τον αντίστοιχο αριθμό ερωτηματολογίων.
- Στη συνέχεια λαμβάνει την οικονομική και τεχνική προσφορά από την Swiss Approval TB. Η οικονομική προσφορά αποτελείται από 2 διαφορετικούς τύπους υπηρεσιών:
- Το κόστος των εργαστηριακών εξετάσεων, που είναι αποκλειστική ευθύνη του εργαστηρίου FoodOxys, το οποίο εκδίδει και το σχετικό φορολογικό παραστατικό.
- Το κόστος Επιθεώρησης και Πιστοποίησης, που αφορά αποκλειστικά τον Ελβετικό Φορέα Πιστοποίησης Έγκρισης, ο οποίος θα εκδίδει ξεχωριστό φορολογικό παραστατικό για τις υπηρεσίες του. Η Swiss Approval θα πραγματοποιήσει τον σχετικό έλεγχο στη γραμμή παραγωγής, σχετικά με την παραγωγή – συσκευασία & επισήμανση – αποθήκευση – και διανομή του υπό αξιολόγηση προϊόντος, εκδίδοντας το σχετικό πιστοποιητικό συμμόρφωσης του προϊόντος.
- Με την αποδοχή της προσφοράς, ο ενδιαφερόμενος παραγωγός θα στείλει ένα δείγμα των προϊόντων προς αξιολόγηση στο εργαστήριο, βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας δειγματοληψίας.
- Το εργαστήριο FoodOxys διενεργεί τους προβλεπόμενους ελέγχους και δοκιμές και εκδίδει ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ για κάθε προϊόν ξεχωριστά, ταξινομώντας το προιόν ανάμεσα στα επίπεδα 08 και 20, η οποία απευθύνεται ταυτόχρονα στον Πελάτη και στον Οργανισμό Πιστοποίησης. Στην περίπτωση ταξινόμησης κάτω του επιπεδου 08, το προιόν απορρίπτεται.
- Στη συνέχεια, ο Φορέας Πιστοποίησης, σε συνεργασία με τον πελάτη/παραγωγό, καθορίζει ημερομηνία επιθεώρησης, κατά την οποία το σύστημα παραγωγής του υπό αξιολόγηση προϊόντος, οι προγραμματισμένοι έλεγχοι ποιότητας, η σωστή εφαρμογή του σχεδίου ποιότητας όσον αφορά το υπό αξιολόγηση προϊόν, εκτελούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Ταυτόχρονα, οι σωστές πρακτικές παραγωγής / Εργοστασιακός Έλεγχος Παραγωγής, η συσκευασία του προιόντος και η κατάλληλη σήμανσή του, η αποθήκευση και τέλος οι διαδικασίες διανομής του προϊόντος, εξετάζονται επίσης ενδελεχώς απο τον Φορέα Πιστοποίησης SWISS APPROVAL..
- Μετά από επιτυχή επιθεώρηση, εκδίδεται ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ με τις προδιαγραφές/κριτήρια του Σχεδίου Πιστοποίησης AFQ. Το πιστοποιητικό ισχύει για 1 έτος, και ανανεώνεται συνεχώς, με εργαστηριακές εξετάσεις να επαναλαμβάνονται κάθε ένα χρόνο.
- Είναι δυνατό, και μερικές φορές απαραίτητο, να συνδυαστεί η πιστοποίηση AFQ με άλλα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων, τόσο για οικονομίες κλίμακας όσο και για καλύτερη παρακολούθηση των συνθηκών πιστοποίησης του υπό αξιολόγηση προϊόντος.